Geschiedenis

Wat begon als een avontuur groeide uit tot een succes. Will van der Kolk begon zijn horeca-avontuur in de jaren tachtig. Nederland verkeerde, net zoals nu, in een financiële crisis. Zoals velen raakte ook Will destijds zijn baan kwijt en kon geen werk vinden. Hij had vier opgroeiende kinderen. Zijn oog viel op een pand dat te koop stond aan de Gedempte Gracht in Chinatown. Het was een pannenkoekenhuis. "Ik herinner mij nog dat mijn vader in zijn nette broek, overhemd en stropdas achter de kookplaat stond" verteld zoon Berry van der Kolk. "Mijn vader had altijd in de zakenwereld gewerkt. Het duurde een poos voor hij in zijn nieuwe rol groeide. Maar eenmaal gewend, wist hij van het pannenkoekenhuis een goed lopende zaak te maken. Een echt familiebedrijf, waar het hele gezin graag in mee hielp."

Overname plannen

Nu, 25 jaar later, geeft Will het stokje door aan zijn zoon Berry. "Mijn zoon heef talent voor dit werk", vertelt Will van der Kolk. "Hij is een echte 'klantenbinder'. We werken al 20 jaar samen in de zaak, hij staat altijd bij de klanten, ik achter in de zaak. Dat werkt uitstekend. Berry nam een jaar geleden mijn zaak over. Ik kon het niet beter treffen. We weten wat we aan elkaar hebben en hoe we het willen. Terwijl Berry de zaak draaide, bezocht ik alle organisaties die betrokken zijn bij een bedrijfsovername: de bank, Kamer van Koophandel, verzekeringsmaatschappij, notaris. Een overname moet je vroegtijdig plannen en alle afspraken notarieel vastleggen. Ook als je familie bent", weet Will van der Kolk.

"De afgelopen jaren hebben mijn vader en ik heel wat gesprekken gevoerd over hoe we de overname wilden regelen. Bij een overname komen ook emoties kijken. Daarom moet je alles goed bespreken en vastleggen, zodat je er beiden een goed gevoel aan overhoudt. De voorwaarden, de prijs, de taakverdeling na de overname. Mijn vader werkt af en toe nog mee in de zaak. Dat vinden we allebei erg prettig. We hebben uitgezocht wat voor ons allebei het beste was en wat reëel is. Je moet beiden een goed gevoel aan de bedrijfsovername overhouden", vertelt Berry van der Kolk.

Thuis in Chinatown

Nu de overname rond is, is het Berry die Will's Pancake House runt in Chinatown. "Ik doe mijn werk met veel plezier en betrokkenheid" zegt Berry van der kolk "Ik heb er alle vertrouwen in dat ik het bedrijf nog jaren voort kan zetten. Veel eettentjes in de buurt verwarmen het eten in de magnetron, makkelijk en snel. Wij bakken alles zelf. Ons product is vers en dat verkoopt. Daarom bestaan we al zo lang. We hebben meer dan dertig soorten pannenkoeken en vijftien soorten poffertjes. Ook onze Chinese klanten zijn hier dol op. De populairste gerechten zijn de pannenkoeken met ham en champignons en de poffertjes met aardbeien".

"In Chinatown voel ik mij thuis", verteld Berry. "We hebben een Chinese medewerkster Mama Li waar ik erg blij mee ben. Zij en veel andere Chinezen zijn allround koks, zowel qua eten bereiden als qua snelheid. Ik heb een Chinese buurman die wel eens binnenloopt met zijn post en aan mij vraagt wat er in de brief staat. Het doet mij goed dat ik hem daarmee kan helpen. En met het Chinees nieuwjaar hangen we een krop sla met een bijdrage bij de voordeur. De Chinese leeuw in de optocht haalt dit op. Nee, ik zou mij geen betere locatie kunnen wensen."